Navigace
Domů
Magazín
Kalendář

Jsem-Pes

Rady pro začátečníky


Autor: Igy
Přidáno: 14. 3. 2011

Série: Rady pro nováčky
VýrazyPravidlaOblečeníPříkazyŽrádloZdravíRasyGesta

Připravil jsem pár rad, které by mohli pomoci začátečníkům v pup-play, ale možná i k zamyšlení zkušenejším. Neberte je však jako hlavní a stoprocentní. Jediná skutečná rada je komunikace a zdravý rozum.

Společná rada

Používejte zdravý rozum. - Komunikujte spolu. Chovejte se rozumně. Hrajte si zdravě. Tolerujte záliby jiných, pokud vám nesedí.

Rady pro pejsky

Drž se páníčka. - Občas odběhnout něco prozkoumat a očuchat je přirozené, ale stále se drž na dohled pána (pokud nemáš přikázáno Zůstaň). I když nejsi na vodítku, u Páníčka je vždy nejbezpečněji.

Když chceš hru, buď hravý. - Pány může trápit leccos, ale pejsek má málo starostí - jídlo, hru a spokojeného Pána. Je to tedy pes, který musí udržovat dobrou náladu a lákat Pána do hry. Nečekejte, až Pán začne. Buďte pejsky a Pán se přidá.

Nevnucuj se. - Pokud se Pán nechce zapojit, nevnucuj se a hraj si sám s hračkou nebo jiným pejskem. Nevnucuj se ani cizím lidem, zvlášť když nevíš, jestli chápe a má rád hru s pejsky.

Rady pro pány

Neptejte se, pokud odpovědí nemůže štěknutí, pohled či posunek. - Pokud chcete, aby se Váš pes choval jako pořádný pes, nepřerušujte hru složitými otázkami, na které nejde odpovědět beze slov. Pokud skutečně chcete slovní odpověď, dejte mu najevo, že je to vyjímečná situace, kdy má dovoleno mluvit.

Nezlobte se, že se váš pes chová jako pes. - Psi, pokud nejsou pečlivě vycvičení, rádi očichá, ochutnávají (okusují), občas odběhnou nebo něco zajímavého přinesou. Pokud Vám to nevyhovuje, vycvičte si ho. Pokud si ho nevycvičíte, nemůžete se zlobit, že se tak chová.

Rozhodujte. Starejte se. - Jste Pán. Nemusíte se na ptát na svolení svého psa, co, kdy a jak dělat. Je přece na Vás to rozhodnout. A pejsek stejně neodpoví jinak než pohledem. To ovšem zahrnuje také um vědět bez ptaní, co by pes rád a zajistit to, aby byl pes spokojený.

Rady pro ostatní

Rozlišujte důvod obojku. - Musíte pečlivě rozlišit, z jakého důvodu kluk nosí obojek. Zda je obojek pouze jako módní doplněk punk/gothic oblečení nebo zda je kluk subík nebo jestli je skutečně pejsek. Punk kluk vám určitě nepřinese hozený míček. A ne všichni pejskové budou rádi, když na ně zkusíte sadomaso.

Bez dovolení netahejte cizího pejska za ocas. - Ani za jeden. Slušností je samozřejmě se zeptat pejskova pána, zda si můžete psa pohladit, podrbat či jinak si s ním pohrát. Pokud se nezeptáte, nemůžete se divit, když se pes odtáhne, zavrčí či dokonce kousne. Nebo že odmítne poslechnout jasný příkaz.

Přistupujte postupně. - Pokud najdete opuštěného psa bez pána, nepřipínejte hned obojek. Spřátelte se, pohrajte si, polaskejte ho. Zjistěte, že jste oba naladění na stejné záliby.

HTTP/1.1