Navigace
Domů
Magazín
Kalendář

Jsem-Pes

Co je Czech Puppy?


Autor: Igy, Ritchi
Přidáno: 11. 9. 2022

Czech Puppy Contest, dříve Volba Mr. Puppy České republiky, je komunitní volba představitele psí komunity, který je pak držitelem titulu Czech Puppy nebo Mr./Ms./Mx. Puppy ČR pro následující rok. Držitel titulu obvykle reprezentuje českou psí komunitu, inspiruje ji, organizuje akce či projekty, ale konkrétní aktivity záleží na držiteli a mohou rozhodovat při volbě.

Historie Puppy titulu

Titul Puppy přišel do Evropy přes oceán z Ameriky, kde byl vytvořen pro rostoucí puppy play komunitu s pomocí zkušenější kožeňácké komunity. Titul byl od začátku veden jako International Puppy pro muže i ženy. O dva roky později přibyl titul International Handler pro „páníčka“ a soutěž je známa jako International Puppy and Handler Contest neboli IPAHC.

Dalším zlomovým rokem byl 2015, kdy prvně vyhrál IPAHC pes nepocházející ze Spojených států, ale v tomto případě z kanadské Britské Kolumbie. V tomto roce také prvně platilo pravidlo, že v mezinárodním kole nemůže soutěžit kdokoliv, ale pouze vítěz státního kola. A hlavně se v tomto roce dostala soutěž do Evropy.

V Evropě byly soutěže vytvořeny na zkušenostech z voleb Mr. Leather a Mr. Rubber, což byly volby reprezentantů komunit zaštitující kožeňáky a gumáky, a proto byly vytvořeny jako Mr. Puppy pouze pro muže. Prvními evropskými volbami byly Mr. Puppy UK a a také Mr. Puppy Europe, pořádaný stejným týmem jako UK, ale v rámci belgického fetiš festivalu Darklands.

Postupně se objevovala národní kola, včetně českého v roce 2017. Původně volby vznikaly jako Mr. Puppy, ale po vzoru USA a obecně genderového uvolňování se postupně otevíraly všem genderům. Po covidové pauze v roce 2021 se otevřela všem pohlavím i evropská volba, navíc zakomponovala volbu nej páníčka a začala éra European Puppy and Handler Contest neboli EuroPAHC.

Puppy v Česku

Naši první reprezentanti měli být Igy a Akim hned na prvním Mr. Puppy Europe v roce 2015, ale kvůli smůle při cestě se nemohli zúčastnit. V roce 2016 pak soutěžit jen Akim, bohužel bez umístění. Igy se přesunul do role trenéra kandidáta a v dalším roce do organizátora výběhu pro psy, aby ještě ten rok zkušenosti zúročil v ČR.

Na podzim roku 2017 se konala první volba v Česku, konkrétně v Brně, kde se prvním Mr. Puppy České republiky se stal Hack. O rok později se volba přesunula do pražského klubu Kotelna a držitelem titulu Mr. Puppy Czech republic 2018 se stal Ritchi, který se o několik měsíců později jako první český reprezentant umístil v první trojce evropské soutěže a získal titul 1st Runner-up Mr. Puppy Europe 2019. Zároveň se stal v té době nejmladším psem, kterému se podařilo být zvolen Runner-upem.

Dark, Mr. Puppy Czech republic 2020, měl volbu již s novým počítáním roků, proto není nikdo držitel titulu 2019. Zároveň bylo bohužel jeho období poznamenáno pandemií Covidu-19, kdy volba držitele titulu musela být zrušena. V roce 2021 se změnila z Volba Mr. Puppy Czech republic na Czech Puppy Contest, aby se titul otevřel všem pohlavím. Výsledný titul si ale vítěz volí sám, a proto se i přes změnu názvu soutěže J-Yit honosí titulem Mr. Puppy Czech republic 2022.

Držitel titulu

Hodně lidí má představu, že titul je víceméně soutěž krásy nebo popularity a že každý rok je zvolen ten nejsympatičtější z účastníků. Dále od pravdy byste nemohli být. Držitel titulu je představitel komunity jak v Česku tak v zahraničí. Měl by inspirovat komunitu, lákat nováčky k zapojení, organizovat různé srazy nebo realizovat vlastní projekty pro budoucnost komunity. Co konkrétně bude držitel dělat je ale především na něm, na jeho plánech i schopnostech.

Proto je pečlivě vybírán porotou i diváky. Taková porota, složená ze zahraničních držitelů a předchozího držitele, by měla být schopna zhodnotit, kdo se pro budoucnost komunity hodí nejvíce, kdo má jasné plány, dostatečné schopnost a hlavně takové charisma, aby jej ostatní následovali. Konečně slovo mají ale diváci a to, jak je kandidáti okouzlí na pódiu i mimo něj svou psí osobností.

HTTP/1.1