Navigace
Články
Povídky
Kalendář
Czech Puppy
Domů

Jsem-Pes

Příkazy pro pokročilé psy


Autor: Igy
Přidáno: 16. 8. 2017

Série: Rady pro nováčky
VýrazyPravidlaOblečeníPříkazyŽrádloZdravíRasyGesta

Učit psa je zábava, odměňovat ho za to (nebo trestat) ještě větší, tak co ho ještě naučit, když už všechny slovní příkazy umí? Jednou variantou pro ozvláštnění je učení příkazů v cizím jazyku. Další mnohem praktičtější je učení alternativních forem příkazů – gest dlaní či rukou a příkazy písknutím.

Gesta mohou přijít vhod, kdykoliv nechcete nebo nemůžete mluvit. Třeba když se bavíte s jiným Pánem a přitom potřebujete svého psa uklidnit nebo když jste v klubu a nechcete řvát na celý prostor. Píšťalka se hodí, pokud potřebujete psa zavolat nebo mu dát základní příkaz a nejste si jistí, kde se pes zrovna toulá. Ať doma nebo venku, píšťalka je dobře slyšet. Přehluší i hudbu a hluk v klubu, takže pes se nemůže vymlouvat, že neslyšel.

Jako vždy, uvedené příkazy berte jen jako návrhy, které autor zkušenostmi získal a používá, ale mohou být velmi subjektivní právě k jeho zkušenostem. Nezdráhejte se příkazy přizpůsobit dle vlastních potřeb ve výchově vašeho psa, případně vymyslet nová gesta a kombinace písknutí, aby byl váš pes ten nejšikovnější.

Gesta

K noze = plácnutí rukou do boku stehna – Pes by měl zareagovat stejně jako při příkazu „K noze“, tedy sednout si vedle Pána čelem dopředu a případně ho pří dalším pohybu následovat. Obvyklou komplikací bývá plácnutí do špatné nohy. Správné „K noze“ má mířit k levé noze, ale většina Pánů praváků si plácne pravou rukou do pravého stehna. Pán by na to měl myslet a měl by používat správnou levou ruku. Pokud ale zapomene, pes rozhodně míří k noze, u které bylo gesto provedeno.

Ke mně = plácnutí rukou dopředu stehna / ukázání před sebe na zem – Pes reaguje stejně jako při příkazu „Ke mně“, tedy postaví se před Pána čumákem k němu. Pokud je příkaz proveden plesknutím, dejte si pozor, aby byl jasně odlišitelný od následujícího příkazu. Zvláště pokud Pán sedí, bude nejspíše plácnutí do stehen chápáno jako „Na mě“.

Na mě = plesknutí do prsou – Pokud se Pán plácne jednou nebo oběma rukama do prsou, je to jasná výzva psovi, že může na Pána skočit a může očekávat drbání, tulení a spoustu dalších příjemných věcí. Toto bude určitě pejskovo nejoblíbenější gesto. ;) V případě sezení Pána může plácnutí do stehen znamenat výzvu skočit mu tlapkami na stehna. Výš by ale bez další výzvy nebo gesta neměl pes lézt.

Sem = poplácání na plochu – Toto je asi naprosto přirozené gesto, které by nemělo působit problémy. Snad jen je třeba si ujasnit, že tento příkaz přebíjí případný zákaz lezení psa na nábytek, pokud je zadán.

Tam = ukázání / mávnutí ukazovákem – Příkaz může znít také přirozeně, ale pro psa může být matoucí, zvláště v neznámém prostředí. Doma můžete psa naučit ukázání na klec, na roh, na pelíšek, ale v cizím prostředí bude učení určitě obtížnější. Pes maximálně bude chápat ukázání pro významy „Ke mně“ a „Dolu“, ale ukázání na roh cizí místnosti nejspíše pes odmění nechápavým pohledem.

Sedni = ruka ohnutá v lokti do vodorovné polohy s dlaní směřující dolu – Pes reaguje jako na příkaz „Sedni“. Gesto můžete podle prostoru či vzdálenosti psa přizpůsobit a provádět pouze samotnou dlaní anebo naopak celou paží. Pes obvykle nemá problém pochopit různé alternativy, pokud ho naučíte základní uvedenou variantu. Při učení navíc můžete gesto zdůraznit pohybem dlaní dolu (to platí i pro následující tři příkazy). Pokud je pes v lehu, použijte raději gesto „Vstaň“ uvedené níže.

Lehni = ruka natažená dolu s dlaní vodorovně směřující dolu – Pes reaguje jako na příkaz „Lehni“. Pes by si měl ale v této pozici udržovat hlavu dostatečně nahoru, aby nepřehlédl případná další gesta. I Pán by měl na tuto obtížnou situaci myslet a gesta provádět v zorném poli ležícího psa.

Vstaň = ruka natažená dolu, s dlaní směřující nahoru – Pes reaguje jako na příkaz „Sedni“. Gesto je určeno pro ležícího psa. Pán by měl toto provádět v zorném poli psa, proto natažená ruka dolu.

Postoj = ruka ohnutá v lokti do vodorovné polohy s dlaní směřující nahoru – Pes reaguje jako na příkaz „Postoj“, tedy postaví se na všechny čtyři packy. Gesto je určeno pro sedícího psa. Pokud pes leží, mělo by být nejprve provedeno gesto „Vstaň“.

Štěkni = kývnutí nataženým ukazovákem k hlavě psa – Pes reaguje jako na příkaz „Štěkni“, tedy že jednou štěkne. Jedná se spíše o hravý příkaz bez praktického využití.

Dost = natažený ukazovák směrem nahoru před hlavou psa – Pes reaguje jako na příkaz „Ticho“ či „Dost“, přestane štěkat či dělat jiné věci a čeká na příkaz. Gesto využijete nejspíše v kombinaci se slovním příkazem „Štěkej“ nebo před jiným slovním příkazem.

Písknutí

Hej = krátké písknutí – Pes reaguje jako na zavolání vlastního jména. Měl by přestat dělat, co právě dělá a měl by se podívat na Pána, v očekávání slovních příkazů či gest. Proto může písknutí nahradit i příkazy „Nech to“, „Fuj“, „Přestaň“, „Dost“ a další podobné.

Ke mně = dlouhé písknutí – Pes reaguje jako na příkaz „Ke mně“. Ve volné přírodě můžete držet tón, dokud se pes nerozběhne nebo dokonce nedoběhne. V domácím či klubovém prostředí by ale příliš dlouhý tón mohl být pro ostatní přítomné nepříjemný.

Sedni = dvě krátké písknutí – Pes reaguje jako na příkaz „Sedni“. Pokud dělal v době písknutí něco jiného, může se také otočit na Pána a to buď celý, nebo po sednutí jen hlavou, aby byl připraven na další případné příkazy

Lehni = tři krátké písknutí – Pes reaguje jako na příkaz „Lehni“. Pokud dělal v době písknutí něco jiného, může se také otočit na Pána, a to buď celý, nebo po lehnutí jen hlavou.